+359882069242  ‼️Безплатна доставка при поръчка над 120 лв. ‼️

Грижи за отглеждане:

Светлина

За да поддържате орхидеята силна и здрава, тя трябва да получава по няколко часа светлина всеки ден. Идеалната продължителност е 12-14 часа естествена или изкуствена светлина дневно. Поставете орхидеите, с ориентация на изток, но внимавайте, да не влизат в контакт с пряката слънчева светлина, тъй като тя може да причини изгаряния по листата им. Ние можем да контролираме нивата на осветление, както следва:

  • Ако листата са здрави и растението е тъмнозелено- осветлението е достатъчно.
  • Ако цветът на листата е твърде тъмнозелен или пъпките падат, това е знак, че светлината не е достатъчна, за да задоволи нуждите му.
  • Ако листата са светли или жълти, това е знак, че се нуждаят от по-малко светлина.
Орхидея Mini pink Lady

Температура

Идеалната температура за отглеждане на повечето видове е 15-27 °C през деня и 11-15 °C през нощта. Много е важно да има температурна разлика между деня и нощта, тъй като това насърчава развитието на цъфтящите пъпки.

Поливане

Поливането е най-важната задача за саксийните орхидеи. Както при въздушните растения, излишната влага може да бъде пагубна за растението. Застоялата вода причинява недостиг на кислород и осигурява подходяща среда за развитието на болести, което води до смърт на растението. Идеалната честота на поливане е веднъж седмично. Субстратът трябва да се поддържа сух между поливанията и трябва да бъде добре дрениран.

Начинът за напояване на орхидеята е като я потопите за 5-10 минути в хладка вода. След това я оставете да се отцеди и изсъхне добре. В идеалния случай, те трябва да се поливат с дъждовна вода, която не е хлорирана.

Липсата на вода прави листата меки, а корените дехидратирани и сивкави, докато прекомерното напояване причинява покафеняване на корените и увяхване на листата. Зелените и здрави корени са знак за правилно поливане.

Орхидея Vanda 

Подхранване

За да наторите вашите растения, използвайте специален тор, подходящ за орхидеи два пъти месечно от март до октомври (особено когато растението няма цветове), за да стимулирате цъфтежа им. През зимата и периода след пресаждане, торенето трябва да се избягва. И накрая, на всеки 6 месеца трябва да се изплаква субстрата с вода, така че да не се натрупват соли. Този процес се извършва, като се излее достатъчно вода върху субстрата и се изплакне добре. Разбира се, оставяме го да изсъхне и да се отцеди, преди да бъде поставен обратно.

Течен тор за орхидеи COMPO

Влажност на околната среда

Повечето видове орхидеи обичат влагата и се нуждаят от около 60 до 80%. Можем да увеличим влажността, като ги напръскаме с вода рано сутрин или като ги поставим върху поднос с чакъл и вода, без корените да влизат в контакт с нея. Не трябва да се пренебрегва правилната вентилация. Характерен признак за липса на влага е деформацията на цветовете и извиването на листата.

Субстрат за отглеждане

Повечето видове орхидеи, с малки изключения, са епифитни, което означава, че растат във въздуха, прикрепени към дървета или скали. Следователно, отглеждането им в саксии не изисква почва, но в зависимост от вида използваме различна хранителна среда. Най-често срещаният субстрат е борова или елова кора. Други субстрати могат да бъдат корк, кокос, чакъл, торф, камъни и др. Най-важният критерий за избор на субстрат е да се позволи на въздуха да преминава през корените, за да диша правилно, но също така не възпрепятствайте оттичането на водата, тъй като това ще доведе до недостиг на кислород в корените.

Орхидея Calanthe 

Размножаване

Най-добрият начин за размножаване на орхидеята е разделянето на коренището, процес, който означава, че цъфтежът ще бъде спрян за дълго време. Ние съветваме, основата на новите растения да бъде с достатъчен размер, за да не се забавя растежа им.

Саксии / Пресаждане

От съществено значение е орхидеите да бъдат засадени в специално проектирани за тях саксии, които имат дупки и позволяват вентилация. Идеалният избор са глинените саксии, защото изсъхват по-бързо или прозрачните, които имат дренажни отвори (в зависимост от вида на орхидеята).

Пресаждането се извършва на всеки 1-2 години. По-рано само ако субстратът е повреден. Орхидеите никога не се пресаждат, когато са в разцвет или през вегетационния период. Процедурата е следната:

 

  1. Отстранете растението и изхвърлете стария субстрат. 
  2. След това поставете растението в новия съд и запълнете празнините между корените с новия субстрат. 
  3. Натиснете ги внимателно, за да стабилизирате корените. 
  4. Ако корените излязат, не се притеснявайте. Тези корени се наричат ​​въздушни и имат известна степен на фотосинтетични способности.

Цъфтеж

Повечето орхидеи цъфтят два пъти годишно, но някои видове само веднъж. Цъфтежът продължава от една до четири седмици, с изключение на Phalenopsis, при които продължава от един до три месеца.

След цъфтежа

След като цъфтежът приключи, отрязваме стъблото над втората пъпка, като броим отдолу. Ако няма пъпка го отрязваме по-ниско. В същото време ние продължаваме да му предоставяме всички грижи, както преди. Развитието на нови корени и пъпки е знак за здраво растение. През този период, без цъфтеж, ние обикновено прилагаме тор.

Орхидея Cymbidium Orange

Вредители и болести

Основните врагове, които заразяват орхидеите, са щитоносни въшки, акари и трипси. Гъбичните заболявания засягат главно корените. Във всеки случай преместваме заразеното растение далеч от останалите и в зависимост от степента на инфекцията оценяваме начина за борба с тях.

За трипсите, увеличаваме влажността на околната среда, като в същото време се грижим за пръскането с препарат, подходящ за борбата им. 

Щитоносните въшки, при малка зараза, могат да бъдат отстранени с памучен тампон, напоен с алкохол. В противен случай напръскайте с подходящ инсектицид. 

Акарите се контролират с подходящ инсектицид. Във всеки случай се свържете с местните агрономи във вашия район, за да ви дадат подходящи решения.

И накрая, гъбичните заболявания, които засягат корена, са по-сериозни. Ако инфекцията е в началото, премахваме заразените корени, а ако е прогресирала, тогава болестта е трудна за борба.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                на Ваше разположение

                                                                                                                                                                                                                                                                                                екипът на airplantsbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка

Back to Top