+359882069242  ‼️Безплатна доставка при поръчка над 120 лв. ‼️

Орхидеите са едни от най-впечатляващите растения на планетата, техните разнообразни и пъстри цветове винаги привличат вниманието! Но как можем да ги пресадим правилно? Златното правило да не повредим орхидеите си при пресаждането е никога да не го правим без причина. Подходящият момент за пресаждането им е, когато приключат с цъфтежа и е започнала да се появява нова растителност или са развили нови корени. Хронологично можем да го правим в края на пролетта, но това зависи от вида на орхидеята.

Пресаждането се извършва в следните случаи:

 

  • На всеки 1-2 години за орхидеи, засадени в борова кора или в смес с нея, в зависимост от това кога материалът започва да се разлага;
  • Когато корените на растението станат прекалено големи и се задушават. Внимавайте да не ги объркате с въздушните корени на някои видове;
  • Ако саксията в която е засадена, е счупена или повредена;
  • Ако са видими признаци на инфекция;
  • Ако няма подходящ дренаж в саксията.

 

Особено внимание трябва да се обърне на новия съд. Диаметърът му трябва да е малко по-голям от този на предходния. Ако го засадим в много по-голяма саксия, растението значително ще увеличи кореновата си система за сметка на нови листа и нови цъфтящи издънки. Обикновено избираме прозрачни пластмасови или глинени саксии, в зависимост от вида на орхидеята, която искаме да пресадим. В случай, че е избрана глина, ние не забравяме да изберем по-плитка саксия. И накрая, би било добре да се пробият дупки за дренаж и аерация на корените.

По отношение на субстрата, който ще изберем, трябва да обърнем внимание на вида и качеството му. Различните видове орхидеи се нуждаят от различни субстрати или смеси, за да растат. Затова винаги избираме маркови и сертифицирани материали.

 

Преди процесът, растението трябва да се хидратира, така че шокът от пресаждането и смяната на субстрата да не е толкова голям.

Процесът на пресаждане е описан по-долу:

Извадете орхидеята от старата саксия и внимателно отстранете субстрата, заплетен в корените ѝ. След това, изплакнете с хладка вода, за да почистите напълно корените ѝ. С дезинфекцирани ножици или нож отстранете изгнилите корени, псевдобулби, или листа. След като горната процедура приключи, фунгицид може да се приложи превантивно, винаги под ръководството на специалист агроном. Накрая я поставете в изправено положение в саксията и добавете субстрата или тяхната смес по периметъра на растението. Притиснете леко с ръце и проверете дали е здраво поставена.

 

Успех!

 

на Ваше разположение

Екипът на airplantsbg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка

Back to Top